Printvriendelijke versieAAArss

Onze gemeente

WELKOM OP DE WEBSITE VAN DE GEMEENTE SINT-MARTENS-LATEM

A - LEISTEIGER4

Maar deze vlakke streek
die rust aan de stille Leie
als in wijd gestrekte moederarmen:
welk is haar geheim, welke haar gelokene macht                                                        
dat niemand weerstaat aan haar zoetheid,
aan de adel vol beminnelijkheid?

                                (Karel van de Woestijne, 1917)

Sint-Martens-Latem is een kleine, landelijke en residentiële cultuurgemeente, met ongeveer 8300 inwoners, verdeeld over de twee Leiedorpen Latem en Deurle (oppervlakte 1432 ha). Cultuur en natuur gaan in de gemeente op een unieke manier samen. De faam van Sint-Martens-Latem als kunstenaarsdorp is algemeen bekend, zowel nationaal als internationaal.

De gemeente situeert zich in de Leievallei in de provincie Oost-Vlaanderen, tussen Gent en Deinze. De streek is overwegend vlak, behoudens de beboste stuifduinen die werden gevormd door opwaaiend zand in de ijstijden en plaatselijk een hoogtepeil van bijna 20 m bereiken. Deze duinketen die Sint-Martens-Latem met Deurle verbindt, is bebouwd met villa’s, en dit tegen een heel lage dichtheid. Buurgemeenten van Sint-Martens-Latem zijn Deinze, Gent, De Pinte en Nazareth. Sinds de fusie van 1977 vormen Deurle en Sint-Martens-Latem samen één gemeente. 
Zowel qua natuur als cultuur heeft de gemeente veel aan de inwoners, bezoekers en passanten te bieden. Behalve de steeds terugkerende Leie zijn er de Leiemeersen, een erkend natuurreservaat van 16 ha, voorts de bossen op de rivierduinen, de dreven, het golfterrein van 39 ha, de beschermde dorpssites. Diverse musea en galerijen brengen u in contact met de kunst van vroeger en nu. Wandel- en fietspaden leiden langs de mooiste plekjes en de bezienswaardigheden van de twee dorpen.