Printvriendelijke versieAAArss

Cultuurprijzen

Naast de welbekende schilderkunst krijgen literatuur, muziek en fotografie ook de nodige appreciatie in Sint-Martens-Latem. Dit komt tot uiting in drie cultuurprijzen die, om de drie jaar, uitgereikt worden.

Gezien het belang van de culturele ontwikkeling in onze samenleving en ter ondersteuning van het cultuurleven in de gemeente wordt een nieuwe cultuurprijs toegekend.
De 'Binus cultuurprijs 2017' is genoemd naar de stamvader van de Latemse groepen 'Albijn Van den Abeele', 'Binus' (1835-1918). Bovendien was hij burgemeester, secretaris, amateurhistoricus, schilder en sociaal bewogen. Binus was een inspiratiebron voor talrijke Latemse kunstenaars. 
Zowel individuen als verenigingen konden zich kandidaat stellen. De prijs kan ook postuum toegekend worden.
Uit de binnengekomen kandidaturen selecteerde de jury onder voorzitterschap van de voorzitter van de GRC, dhr. Bart Vandesompele 10 genomineerden.
U kon hier stemmen op uw favoriete kandidaat. Uit de top 3 selecteerde de jury uiteindelijk Fons Roggeman als winnaar omdat hij als kunstenaar het cultureel imago van de gemeente Sint-Martens-Latem regionaal, nationaal en internationaal op de kaart zette. Eric De Lombaerde en Sabine Pauwaert behoorden tot de 2 andere kanshebbers. Fons Roggeman ontvangt een oorkonde en een som van 500 euro. De uitreiking van de prijs ging door op 14/10/2017 om 19.30 uur. 

001
 • Karel van de Woestijneprijs voor poëzie
  Het gemeentebestuur heeft vanaf 25 februari 2002 besloten om een driejaarlijkse Karel van de Woestijneprijs voor poëzie uit te reiken. De prijs werd genoemd naar de grootste Vlaamse dichter die Sint-Martens-Latem bewoond heeft (in 1900-1906). In het Leiedorp publiceerde hij in 1903 de vermaard geworden dichtbundel Het Vaderhuis. De prijs (3000 euro) werd intussen reeds viermaal uitgereikt: in 2004 was de bekende Amsterdamse dichter Gerrit Kouwenaar de eerste winnaar, met de bundel Totaal witte kamer. Drie jaar later, in 2007, mocht de Antwerpenaar Leonard Nolens 'de kroon van Karel' overnemen,  met de dichtbundel Een dichter in Antwerpen.
  Charles Ducal won in 2010 met zijn dichtbundel Toegedekt met een liedje. De jury loofde de strakke manier waarop Ducal het dichterschap problematiseert en de wijze waarop hij de fundamentele spanning tussen man en vrouw, tussen verbeelding en realiteit uitdiept.
  Op 30 maart 2014 werd deze poëzieprijs toegekend aan de Nederlander Hans Tentije met zijn bundel Gissingen, gebeurtenissen. Volgens de jury slaagt de dichter er op een meesterlijke wijze in om in de absolute helderheid een soort vaagheid te creëren waardoor werkelijkheid en droom, realiteit en inbeeldingen soms in elkaar overvloeien. Dat gebeurt zo gaaf en overtuigend dat deze dichter met recht en reden de David Hopper van de Nederlandse poëzie genoemd kan worden.
  Voor het eerst kon het publiek via de gemeentelijke website  stemmen op één van de gedichten van de 5 genomineerden (Robert Anker, Erik Spinoy, Hans Tentije, Miriam Van hee en Anne Vegter). De Publieksprijs ging naar Miriam Van hee voor haar gedicht 'Op de watersportbaan' uit de intrigerende dichtbundel Ook daar valt het licht.
  De vijfde poëzieprijs werd op 10 juni 2017 uitgereikt aan de Nederlandse Liesbeth Lagemaat voor haar bundel Nachtopera. Volgens de jury  is dit één van de interessantste dichtbundels van de afgelopen tijd. Zo hanteert ze een vrij verheven stijl en een metaforiek waarin het animale een hoofdrol speelt. Bovendien won ze ook de Publieksprijs met haar gedicht 'Van de man had ze scheepjes gevouwen'. Tot de andere genomineerden behoorden Mark Boog, Anneke Brassinga, Eva Gerlach en Bart Meuleman.
002
 • Barbaixprijs voor fotografie
  De driejaarlijkse prijs voor fotografie (door de gemeente goedgekeurd op 28 februari 2005) is genoemd naar de gerenommeerde Gentse kunstfotograaf Edgar Barbaix. Deze heeft destijds, in de jaren tussen 1920 en 1940, faam verworven met zijn opnames van het landelijk en stedelijk leven.  Aan de prijs is een bedrag verbonden van 1500 euro. In 2005 is de Barbaixprijs voor het eerst uitgereikt. Ook voor deze wedstrijd waren er zowel nationale als internationale deelnemers. De winnaar van de eerste editie was de Gentse fotograaf Dirk Janssens. In december 2008 was het een inwoner van Sint-Martens-Latem, namelijk Reginald Van de Velde, die met de eer ging strijken. Zijn inzending De lege kamer binnen het voorgeschreven thema Schaduw werd door een onafhankelijke vakjury bekroond uit een aanbod van 300 foto's.
  Ronald Huysmans uit Loppem won de editie in 2011 met de foto Isolated binnen het thema Alleen.
  Onder het voorzitterschap van Michiel Hendryckx nomineerde de jury op 17 april 2015 de fotoreeks Vergane glorie van Erik van Hurck uit Wondelgem.
  Telkens wanneer hij de Belgische kust bezoekt, blijven de oude villa's uit de 19de eeuw hem fascineren en laten die een aantal vragen onbeantwoord zoals: wie zijn de eigenaars?
  Als tweede selecteerde de jury de reeks Memento, Secret door en Sumi-e van Martine Begerem uit Gent en als derde Little boats van Annelies Witters uit Sint-Martens-Latem.
  Zij sloten het best aan bij het citaat Small is beautiful en werden gekozen omwille van hun technische kwaliteit en esthetische waarde.
004
 • Lieven Duvoselprijs voor muziek
  Lieven Duvosel was een componist, pianist, orkest- en koorleider die in 1956 in Sint-Martens-Latem overleed. Hij componeerde talrijke liederen, symfonieën en kantaten, maar hij is het meest bekend door zijn Leie-cyclus: een muzikale ode aan de rivier. In mei 2006 werd de eerste wedstrijd gehouden voor gemengde koren. De jury honoreerde toen het koor Con Cuore uit Waregem met de eerste prijs. Aan de Lieven Duvosel Muziekprijs is een geldbedrag verbonden van 3250 euro, te verdelen over de eerste drie plaatsen (1500, 1000 en 750 euro).

De derde editie van de Lieven Duvosel Muziekprijs werd uitgeschreven voor mannenkoren.
Op zaterdag 10 november 2012 vonden de optredens plaats om 20 uur in de sporthal.
Volgende koren werden geselecteerd: de Oudenaardse Zangvereniging o.l.v. Hans Van Canneyt, Mannenkoor De Kerels o.l.v. Wim Berteloot, Mannenkoor Cantarelli uit Leuven o.l.v. Phil Peeters en Vocaal ensemble Arc Sonore o.l.v. Jan Vuye. Ze brachten een kwalitatief hoogstaand programma van profane tot geestelijke koormuziek, van klassiek tot hedendaags werk. Alle koren zongen het verplicht werk ‘O Heer die daer’ van Duvosel.
De jury duidde ARC SONORE uit SINT-NIKLAAS aan als hoofdwinnaar en het MANNENKOOR DE KERELS uit EMELGEM en de OUDENAARDSE ZANGVERENIGING als tweede en derde winnaar. Onder de aanmoediging van het enthousiaste publiek bracht Arc Sonore nogmaals het koorstuk ‘O Heer die daer’ van Lieven Duvosel.

VIER PRIJZEN voor de vierde editie van de LIEVEN DUVOSEL MUZIEKPRIJS 2016.

Deze editie ging door op 25 september 2016 om 15 uur in de Sint-Martinuskerk en werd specifiek uitgeschreven voor koren uit de POLS regio. 
Tussendoor was er telkens een moment van samenzang voorzien onder begeleiding van Marleen Annemans.
De festivalcommissie reikte omwille van het gelijk niveau geen hoofdprijs uit, maar prijzen voor uitmuntendheid in een bepaald aspect:
- een prijs voor het gedurfd hedendaags programma aan CANTATE DOMINO (Deinze)
- een prijs voor de zoektocht naar historiciteit van het gebrachte werk aan CUM GAUDIO (Sint-Martens-Latem)
- een prijs voor het brengen van een werk van Lieven Duvosel aan het VOCAAL ENSEMBLE SEICENTO (De Pinte)
- een prijs voor het grootste koorgevoel aan het GREGORIUSKOOR (Sint-Martens-Latem)
De koren brachten een gevarieerd programma met zowel klassiek als hedendaags werk.

Cultuurprijzen

2008

Barbaixprijs voor fotografie

2009

Lieven Duvosel Muziekprijs

2010

Karel van de Woestijneprijs voor poëzie

2011

Barbaixprijs voor fotografie

2012

Lieven Duvosel Muziekprijs

2014

Karel van de Woestijneprijs voor poëzie

2015

Barbaixprijs voor fotografie

2016

Lieven Duvosel Muziekprijs

2017

Karel van de Woestijneprijs voor poëzie

2018

Barbaixprijs voor fotografie

2019

Lieven Duvosel Muziekprijs

Cultuur

Dorp 1
9830 Sint-Martens-Latem
tel. 09 282 17 00 (onthaal en reservaties zalen)
Mail ons