Printvriendelijke versieAAArss

Bezienswaardigheden

Het landschap met de Leie (deze ontspringt in Lisbourg-Leyeburg-N.Fr.).
Leiemeersen, bossen, landhuizen en hovingen, dreven en golfterrein (39 ha.). Wandelpaden waarvan twee bewegwijzerd, maken u wegwijs door de mooiste gedeelten van beide dorpen.
Heel apart is de heuvelketen van Deurle en Latem o.a. de Brakelberg, de Buizenberg en de stuifzandduinen op de Golf en in het gemeentelijk wandelbos te Deurle. Tussen 8.000 en 6.000 v.Chr. (preboreaal en boreaal) kwam de Noordzee zeer ver landinwaarts en lag voor een groot deel droog. Hierdoor konden smalle en diepe rivierdalen ingesneden worden. Tot deze dalen behoren de huidige valleien van Schelde, Leie en bijbekken, die diep in het dekzand uitgeschuind werden. Waarschijnlijk onder een dominerende westenwind werd zand uit deze boreale valleien opgewaaid om "rivierduinen" te vormen.

De dorpskom van Deurle, sedert 2008 het "Mooiste dorp van Oost-Vlaanderen", met kerk, kerkhof met graven van kunstenaars,  boomgaard, dorpswinkeltje, pastorie en typische huisjes.

Kopie van PB dorpsstraat 03

De kerk van Latem met het (grondig verbouwd) romaans gedeelte en merkwaardig interieur. Toren van 1771.
Achter de kerk bevindt zich de prachtige oude hoeve van de Sint-Baafsabdij (zgn. Tempelhof - reeds in 1121 vermeld; huidig gebouw van begin XVIIe eeuw).

A-Leiesteiger3 - kopie

De 17e eeuwse korenwindmolen van Sint-Martens-Latem aan de Molenstraat is recent gerestaureerd. Een folder met historische achtergrond kan u gratis afhalen in het gemeentehuis en het museum Gevaert-Minne.

De musea te Deurle: MDD  Dhondt-Dhaenens, het Museum Leon De Smet (op dit moment vooral uitgebaat als galerij), het Gemeentelijk Museum Gust. De Smet (zijn oorspronkelijke artiestenwoning) en te Latem het museum Gevaert-Minne.

Sint-Martens-Latem  -  kunst en natuur aan de waterkant

Aan de balie van het gemeentehuis en het museum Gevaert-Minne, is gratis een cultuurhistorische, toeristische brochure te verkrijgen met de meest belangrijke bezienswaardigheden in Sint-Martens-Latem en Deurle. Een (denkbeeldige) wandel, fiets- of autoroute voert u langs plaatsen die verleden en heden, natuur en kunst, ontspanning en bezinning op een unieke manier met elkaar verbinden.  Het parcours heeft een lengte van ongeveer 13 km. Deze brochure is momenteel uitgeput.

KUNSTENNATUURADWATERKANT

Toerisme

Dorp 1
9830 Sint-Martens-Latem
tel. 09 282 17 00
fax 09 282 17 11
Mail ons