Plasticvrije voortuinen

U ziet ze hier en daar in het straatbeeld en u heeft er zich mogelijk al aan geërgerd… de plastic tuinafsluitingen.

In het kader van ‘Mei Plasticvrij’ lanceerde de gemeente in het voorjaar van 2020 een gecoördineerde actie om deze afsluitingen definitief naar het recyclagepark en het verleden te verwijzen.

Kunststof tuinafsluitingen bestaan in diverse vormen en kleuren. Snel en goedkoop, maar niet duurzaam. Het materiaal staat continu bloot aan regen, zon en wind, verweert en breekt af in plastic partikels die het leefmilieu vervuilen. Levende hagen zijn voor het milieu veel interessanter omdat deze fijn stof en CO2 opnemen. Bovendien geven ze een natuurlijk gevoel en zijn ze esthetisch aantrekkelijker dan de plastic alternatieven. De gemeente zet daarom volop in op groene, levende afsluitingen van voor-, zij- of achtertuinen, ook langs de trage wegen. Deze kunnen bestaan uit hagen of klimplanten, al dan niet in combinatie met bijkomende structuren. Er zijn voldoende variaties mogelijk zodat iedereen iets kan vinden in de duurzame alternatieven.

In het Afwegingskader Goede Ruimtelijke Ordening vindt u hierover meer informatie.

Blikdichte afsluitingen hoger dan 1 meter zijn in de meeste gevallen vergunningsplichtig. Het gebrek aan een vergunning, kan een stedenbouwkundig misdrijf betekenen. In het najaar zal de handhavingsambtenaar strenger controleren op onvergunde afsluitingen en afsluitingen aangebracht in strijd met uw (bouw- of omgevings)vergunning. Overtreders zullen aangespoord worden de afsluiting vrijwillig te verwijderen. Wie hierop niet wenst in te gaan, riskeert een proces-verbaal. We hopen natuurlijk dat het niet zover hoeft te komen en iedereen zich milieubewust zal opstellen. Onzeker over uw stedenbouwkundige situatie? Neem dan contact op met de handhavingsambtenaar via e-mail op grondgebiedzaken@sint-martens-latem.be.

Om de laatste twijfelaars over de streep te trekken, zullen kunststof afsluitingen gratis bij u thuis worden opgehaald en afgevoerd. Hiervoor maakt u een afspraak bij de Dienst Grondgebiedzaken.

Ruimte
Dorp 1
9830 Sint-Martens-Latem
België
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Allerzielen
Warning 2 november gesloten