Collectieve schuldenregeling

Een collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure voor structurele schuldproblemen. Het doel is dat u in de mate van het mogelijke uw schulden kan afbetalen en dat u tijdens de afbetaling nog menswaardig kan leven.

Doelgroep

De collectieve schuldenregeling biedt mensen met een overmatige schuldenlast de kans om na een aantal jaren opnieuw schuldenvrij te worden.  Dit gebeurt via een gerechtelijke procedure.  De collectieve schuldenregeling probeert uw belangen en die van de schuldeisers in evenwicht te brengen.

Procedure

De arbeidsrechter oordeelt of collectieve schuldenregeling de gepaste hulpverlening is. Indien dat zo is, stelt de rechter een schuldbemiddelaar aan. Dat kan het OCMW zijn, maar ook een advocaat, notaris of deurwaarder. Van zodra u toegelaten bent tot deze procedure kunnen de bestaande schuldeisers niet meer minnelijk of gerechtelijk invorderen.
De schuldbemiddelaar probeert met alle partijen een minnelijke aanzuiveringsregeling te bekomen. Wanneer hij hier niet in slaagt, zal er een gerechtelijke aanzuiveringsregeling, of in uitzonderlijke gevallen een totale kwijtschelding van de schulden worden opgelegd.
Een collectieve schuldenregeling kan 5 tot 10 jaar duren.

Nodig

Als u langskomt in het Sociaal Huis, brengt u best volgende documenten mee:

  • uw identiteitskaart en pincode;

  • een overzicht van uw belangrijkste inkomsten en uitgaven;

  • een overzicht van uw schulden.

Sociaal huis
Vennelaan 23
9830 Sint-Martens-Latem
België
08:00 - 12:00
Namiddag op afspraak.
08:00 - 12:00
Namiddag op afspraak.
08:00 - 12:00
Namiddag op afspraak.
Gesloten
Gesloten
08:00 - 12:00
Namiddag op afspraak.
08:00 - 12:00
Namiddag op afspraak.
Warning 2 november gesloten