Erfgoedcel Leie Schelde

Cultureel erfgoedconvenant

De Vlaamse Gemeenschap sloot een cultureel-erfgoedconvenant af met het intergemeentelijk samenwerkingsverband POLS voor de periode 2015-2020. Het convenant en de bijhorende subsidies zijn een aansporing tot samenwerking rond cultureel erfgoed in de 6 aangesloten gemeenten: Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.

Subsidies

Via de erfgoedcel kunnen subsidies aangevraagd worden voor culturele erfgoedprojecten uiterlijk 15 januari (projecten met opstart na 1 april), 15 mei (projecten met opstart na 1 juli) en 15 oktober (projecten met opstart na 1 december). U hebt telkens 12 maanden om het project af te werken. De financiële ondersteuning bedraagt maximum 60% van het totale budget van het project met een maximum van 2000 euro. Bij afloop van het project stuurt u een eindverslag in. Alle formulieren vindt u onderaan deze webpagina.
Verder kunnen verenigingen of geïnteresseerden terecht bij de erfgoedcel met allerlei vragen rond erfgoed en voor ondersteuning.

Uitleendienst

De erfgoedcel beschikt ook over een uitleendienst waarin apparatuur is opgenomen die kan ontleend worden door professionele of particuliere erfgoedzorgers om de zorg voor cultureel erfgoed te bevorderen.

Erfgoedbank Leie Schelde

In de Erfgoedbank Leie Schelde worden erfgoedcollecties uit de 6 gemeenten bewaard en ontsloten. De erfgoedbank bestaat uit 2 delen: het eerste deel is een werkinstrument voor erfgoedmedewerkers, het andere deel is een interactieve website voor het brede publiek. Daarnaast zijn er e-expo's die verschillende items binnen eenzelfde thema's in een digitale tentoonstelling bundelen.

(Thematische) nieuwsbrief

Regelmatig wordt een (thematische) nieuwsbrief met het regionaal cultureel- en erfgoednieuws verstuurd. U kan hiervoor inschrijven via onderstaande website.

Erfgoedhaltes

In de Cultuurregio Leie Schelde kan u de streek ontdekken door middel van 124 interessante erfgoedhaltes. Bij elke halte kunt u via een QR code met een smartphone of tablet meer info opzoeken. Ook zonder smartphone of tablet kunt u aan de slag. De belangrijkste info staat op de kaart vermeld en de website is voor iedereen raadpleegbaar. U kunt de regio ontdekken aan de hand van 7 thema's: architectuur, conflict, kunst, monument, natuur, spiritualiteit en stiel. Haal uw toeristische kaart in het gemeentehuis, de bibliotheek of het museum Gevaert-Minne.

Websites

https://www.polsregio.be/erfgoedcel
www.facebook.com/Cultuurregioleieschelde/

http://www.erfgoedbankleieschelde.be
https://www.beleeferfgoed.be/

Dienst Vrije Tijd - Cultuur
Vennelaan 23
9830 Sint-Martens-Latem
België
09 282 78 36
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
Gesloten
Gesloten
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.