Vernieuwd GAS-reglement vanaf 1 januari 2020

  • 18 december 2019

Op 1 januari 2020 wordt in De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem het nieuwe GAS-reglement van kracht. De voorbije dagen werd het reglement door de verschillende gemeenteraden goedgekeurd. 

Het vorige reglement dateerde uit 2016 en was aan een update toe. Met de eindejaarsfeesten in het verschiet is de voornaamste toevoeging dat wensballonnen niet meer toegelaten worden. Vuurwerk mag - zoals voorheen - uitsluitend op 1 januari tussen 0u00 en 0u30. Nieuw is nu wel dat het verplicht geluidsarm is ter bescherming van onze huisdieren.

Nieuw zijn ook de strengere maatregelen voor geluidsoverlast (bouw- en tuinmachines, dieren,…) en loslopende dieren (in 2018 waren dat er bijna 650!).

Een andere nieuwigheid is dat de leeftijd voor een GAS-boete naar beneden gaat. Vanaf 14 jaar kan je er nu één krijgen. Wie nog minderjarig is, kan wel maar een maximumboete van 175 euro krijgen. De gemeente Sint-Martens-Latem voorziet ook een bemiddelingsprocedure voor minderjarigen die een overtreding begaan. 

De boetes worden ook uitgeschreven voor sommige verkeersinbreuken, zoals parkeren op het voetpad, parkeren op plaatsen voor mensen met een beperking en het parkeren van defecte voertuigen of aanhangwagens op de openbare weg. In het nieuwe reglement werden de boetes hiervoor verhoogd.

Het nieuwe reglement kan u hier raadplegen. 

Gemeentehuis
Dorp 1
9830 Sint-Martens-Latem
België
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Zaterdag voor Pasen
Gesloten
Zaterdag voor Pasen
11 april gesloten
13 april gesloten