Gemeentelijk Museum Gust De Smet

Het museum is het laatste woonhuis en atelier van de grote Vlaamse expressionist Gust De Smet (1877-1943). De gemeente werd na de dood van de kunstenaar verplicht het huis in zijn intactheid voor het publiek open te stellen. De plechtige openstelling vond plaats op 11 juni 1950. In 2016 werd het museum heropend na een grondige renovatie.

Het museum bevat de volledig ingerichte huiskamer, het atelier en de slaapkamer op de eerste verdieping. De kunstwerken op de bovenverdieping zijn thematisch en per periode voorgesteld. Bovendien werden de kasten en commodes ingericht als minidepot. De archiefdocumenten, persoonlijke bibliotheek en gebruiksvoorwerpen werpen een interessant licht op het leven van de kunstenaar. Ook het legaat, de (bouw)geschiedenis, heropeningen en voormalige conciërges komen aan bod door middel van artikels, fotomateriaal en documenten.

Het museum is gelegen aan diverse wandel- en fietsroutes en vormt een trekpleister voor toevallige voorbijgangers, toeristen en andere liefhebbers.

Indien mogelijk, wordt het museum ingeschakeld binnen het samenwerkingsverband met musea in de Leiestreek.

Voor kinderen van de lagere school werd een educatief aanbod uitgewerkt. Het museum voorziet in het nodige materiaal.

Gemeentelijk Museum Gust De Smet
Gustaaf De Smetlaan 1
9831 Sint-Martens-Latem
België
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Warning Afwijkende openingsuren op:
1 oktober - 31 maart